Nieuwsbrief April 2024
Weer een nieuwsbrief boordevol informatie die dit maal aan alle adressen in Vledder wordt bezorgd. Met een oproep lid te worden van Dorpsbelang Vledder, een zeer actieve vereniging, die veel voor Vledder en haar inwoners doet en voor elkaar krijgt.
Stroomverdeelstation
Er is onlangs contact geweest met Enexis over het stroomverdeelstation in Vledder. Er moet veel nog onderzoek komen naar de alternatieven voor het stroomverdelershuisje en dat betreft een bodem onderzoek, een milieuonderzoek en een ecologisch onderzoek.
Gaswinning in en om Vledder
Het ministerie zit vreselijk met het dossier van de gaswinningsput aan de Reeweg/ Middenweg in de maag, maar is verplicht een boete te betalen aan Vermilon als de winning rond Vledder niet van de grond komt. Vele andere geplande boorputten bij ons in de buurt zijn al van tafel geschoven, maar die van ons aan de Reeweg staat nog overeind. Het is best waarschijnlijk dat de put nooit geopend zal worden maar het heeft zeker zin daar massaal tegen te blijven protesteren.
Stand van zaken woningbouw in Vledder-Noord en aanleunwoningen
Levensloopgeschikte woningen (aanleunwoningen) naast de Borgstee. Zoals wellicht bekend is woningbouwcorporatie Actium bereid om tussen de 12 en 17 levensloopbestendige woningen te bouwen naast de Borgstee. De insteek is om daarvan ieder geval 12 als sociale huurwoningen te bouwen en de overige als koopwoningen. Actium wil deze woningen zodanig ontwikkelen dat ze ook geschikt zijn voor inwoners/ woningzoekenden met een zwaardere zorgvraag. Er is tussen de gemeente en Actium nog geen definitieve overeenstemming over de situering en stedenbouwkundige invulling. Wat betreft de toewijzing zijn wij als dorpsbelang Vledder in gesprek met Actium gegaan om deze woningen, zowel de koop als de huur bij voorrang aan inwoners van Vledder toe te wijzen c.q te verkopen. Daartoe is Actium bereid. Ook wil Actium inwoners die een koopwoning verlaten en die een zorgvraag hebben en die een inkomen hebben boven de 47.700 euro (passend toewijzen) voorrang geven voor een dergelijke woning. We hebben met Actium afgesproken dat we gaan inventariseren wie er, met een leeftijd van boven de 70 jaar, belangstelling heeft voor deze woningen. Zowel voor een huur- of koopwoning, wie er een zorgvraag heeft etc. Daarvoor vragen we iedereen die belangstelling heeft voor 1 van deze woningen zich te melden met een mail bij Harold Dijkgraaf h.dijkgraaf@home.nl of Gea Veldmeijer g.veldmeijer@gmail.com . Zij zijn lid van de werkgroep wonen van Dorpsbelang Vledder. Zij nemen dan vervolgens contact met u op.
De gemeente Westerveld heeft eind vorig jaar voor dit deel van het bestemmingsplan Vledder-Noord een Uitwerkingsplan Vledder-Noord fase 2 ter inzage gelegd. Inhoudelijk wordt in dit uitwerkingsplan bepaald dat hier 6 woningen kunnen worden gebouwd nl 2 vrijstaand met een kavelgrootte van 750m2 en 4 halfvrijstaande woningen met een kavelgrootte van 350m2. Dit in plaats van het eerdergenoemde aantal van 12 woningen. Als dorpsbelang zien wij hier een mismatch ontstaan met de vraag uit het dorp voor betaalbare en kleinere woningen en ook meer woningen dan het aantal van 6. In het dorp is er de behoefte geuit aan kleinere vrije sector woningen in de huur en de koop. Hierdoor kunnen ouderen doorstromen en kan er door meerdere doelgroepen samen gewoond worden. Ook met jongeren. Daarom heeft Dorpsbelang een zienswijze ingediend en de gemeente is zich nu aan het beraden op een invulling met meer woningen.
Lidmaatschap Dorpsbelang Vleddder
Natuurlijk zouden we graag willen dat een ieder lid is van Dorpsbelang Vledder. Immers hoe meer lid zijn van onze vereniging, hoe meer we kunnen bereiken voor ons dorp. Wat we zoal hebben gedaan, vindt u in ons jubileumboek ’25 jaar Dorpsbelang Vledder’. Als u zich aanmeldt als nieuw lid, krijgt u deze als welkomst- geschenk. Wat we ondermeer nog meer zouden willen, is woningbouw in Vledder-Noord, een dorpshuisfunctie en herinrichting van het Lesturgeonplein. Nog géén lid ? De contributie van onze vereniging bedraagt € 7,50 per jaar. Geef u op als nieuw lid door een mail te sturen naar: info@dorpsbelangvledder.nl of door een briefje naar onze penningmeester: Frans de Vries, De Rikken 20, 8381 DG Vledder, waarna deze contact met u zal opnemen voor een automatiscche incasso van de verschuldigde contributie.
Domein overstijgend werken (DOS) en de dorpsondersteuner
Wat betekent Domeinoverstijgend samenwerken?
Domeinoverstijgend samenwerken is bedoeld om u als inwoner via 1 contactpunt/informatiepunt te helpen met uw vragen over hulpvragen.
Hoe doen we dat?
We werken hierin samen met de gemeente Westerveld, NNCZ (Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties), Stichting Naobuur en Dorpsbelang Vledder. Om van de dorpsbewoners input te krijgen op dit onderwerp, hebben we vorig zomer buurtgesprekken gehouden. Uit deze buurtgesprekken is er een klankbordgroep samengesteld uit een twintigtal inwoners uit Vledder. We nemen hun ideeën mee en werken vanaf onderop.
Wat zien we voor problemen op ons afkomen die we op een andere wijze willen aanpakken:
1. Als eerste zien we dat alle hulpvragen niet meer altijd door professionals kunnen worden beantwoord. Dat komt omdat er sprake is van (dubbele) vergrijzing, dus het aantal vragen neemt toe, er een personeelstekort is in de zorg, het overheidsbeleid is erop gericht om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, ook met een zwaardere zorgvraag en het aantal verpleeghuisplekken wordt niet uitgebreid.
2. Daarnaast zien we dat om een antwoord te krijgen op een hulpvraag je langs meerdere loketten moet als inwoner. Voor velen is dat een ontoegankelijk oerwoud waar men de weg niet altijd kent.
Met domein overstijgend samenwerken willen we bereiken dat :
a. Voor Vledder de professionele organisaties meer gaan samenwerken en dat je als inwoner van Vledder je vraag bij 1 contactpunt kan neerleggen. En dat is niet 1 persoon maar meerdere personen (de wijkverpleegkundigen en Naobuur en de gemeente). Dat die samen jou een antwoord geven over de domeinen van hun werk heen. Dat zij daarbij mandaat hebben om een beslissing te nemen zonder weer terug te hoeven naar de eigen organisaties. Dat daarmee schotten worden weggenomen en jij als onze inwoner via dat ene punt een antwoord krijgt op jouw vraag.
b. In Vledder werken al heel veel vrijwilligers aan Naoberschap/ samenredzaamheid. Wij denken dat dit nog uitgebreid moet worden om de problemen van de toekomst het hoofd te bieden. Met domeinoverstijgend samenwerken willen we een dorpsondersteuner (aan te stellen functionaris) de hulpvraag samen met het team laten koppelen aan een vrijwilliger die wil bijdragen hoe we met elkaar fijn kunnen samenleven met de hedendaagse ontwikkelingen, hoe ouderen ertoe kunnen blijven doen. Een oudere die met pensioen gaat, is immers niet meteen een oudere die een hulpvraag heeft. Ook ouderen die wel een hulpvraag ontwikkelen, kunnen ook van betekenis zijn voor hun omgeving.
We zijn nog niet helemaal zo ver, maar de gemeente is bereid deze dorpsondersteuner te financieren. Het is de bedoeling om dit jaar deze dorpsondersteuner te werven en aan de slag te laten gaan.
Stichting Onderdak
Afgelopen jaar hebben wij na vele jaren afscheid genomen van onze secretaris, te weten Alies Vos, zij is opgevolgd door Paul Boreel, een dorpsbewoner sinds 2020. Het bestuur bestaat uit 5 bestuursleden en onze zoektocht naar een 6e bestuurslid zal in 2024 zijn beslag krijgen. Naast de gebruikelijke bestuurlijke werkzaamheden, is er veel tijd gemoeid geweest met het afronden (definitief opleveren) van de bouw installatietechnische voorzieningen. Denk aan definitieve brand- en veiligheidsvoorwaarden, hygiëne-voorschriften en het verpleegoproepsysteem. Conform het reglement werd zoals gebruikelijk 4 keer overleg gevoerd met de Raad van Toezicht. Met de NNCZ (Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties), die de zorg in De Borgstee verzorgt, werd regelmatig positief overleg gevoerd over praktische en inhoudelijke zaken. De Borgstee bestaat, naast 16 koopappartementen, uit 16 zorgappartementen en 3 zgn. ELV (eerstelijns verblijf) appartementen. Zoals gemeld is ‘de zorg’ in de appartementen geheel in handen van NNCZ. De belangstelling voor De Borgstee is groot, er is sprake van een nagenoeg volledige bezetting. Ook verzorgt de NNCZ zorg aan daartoe geïndiceerde eigenaren van koopappartementen. In 2023 is sprake geweest van een wachtlijst voor zowel intensieve zorgverlening als ook voor opname in een ELV-appartement voor korte duur. De huisvesting met zorg wordt door Klantadvies NNCZ gescreend op de betreffende hulpvraag. De opgestelde exploitatie begroting gaat uit van een bezetting van 87,5%. Gezien de gerealiseerde bezetting zijn de opbrengsten hoger dan vooraf ingeschat. Een en ander heeft dan ook over 2023 geleid tot een financieel positief resultaat. Zowel Stichting Onder Dak Vledder, NNCZ en de Vereniging van Eigenaren van de koopappartementen zijn bijzonder ingenomen met de werkzaamheden van de huismeester die 3 ochtenden per week in De Borgstee aanwezig is.
We hebben een Meer Jaren Onderhoud Plan. Dit plan met een financiële onderbouwing biedt garantie voor toekomstig onderhoud. De samenwerking met Dorpsbelang Vledder verloopt constructief. Conform afspraken zijn bindende voordrachten aan de Raad van Toezicht gegeven met betrekking tot benoeming van bestuursleden. Stichting Onderdak Vledder volgt de beleidsontwikkelingen in het welzijn- en zorgdomein op de voet. Oplopende zorgkosten en schaarste aan zorgpersoneel noopt de overheid tot herziening van het beleid. Die herziening is in 2022 vastgelegd in het zogenaamde Integraal Zorgakkoord (IZA). Daarin wordt een sterk appél gedaan op de burgers om hun zelfredzaamheid en zelfstandigheid te behouden door gezonder te gaan leven en elkaar te helpen. Voorts worden in het Integraal Zorgakkoord de welzijns- en zorgorganisaties opgeroepen meer te gaan samenwerken en in die samenwerking de burger centraal te stellen. Met het alles overheersende doel mensen langer dan voorheen thuis te laten wonen bij opkomende ondersteuning en zorgbehoefte.Gevolg van deze ontwikkeling is ook een aanscherping van de indicatiestelling in de zorg. Slechts als thuis zorgverlening vanwege meervoudige problematiek onverantwoord wordt geacht, is een indicatie voor huisvesting en zorgverlening in de 24 setting van De Borgstee aan de orde. Als Stichting houden we daarom rekening met een groeiende behoefte aan zeer intensieve zorgverlening in De Borgstee maar ook met intensieve thuiszorg, al dan niet in combinatie met dagactiviteiten in De Borgstee. Stichting Onderdak Vledder heeft zich aangesloten bij het collectief van Drentse Burgerinitiatieven Welzijn & Zorg om nauw betrokken te zijn bij de uitwerking van het integraal zorgakkoord op Drents niveau. We willen in 2024 samen met Dorpsbelang Vledder en Naobuur de gevolgen voor ons als dorpsgemeenschap verkennen en uitwerken in een Plan van Aanpak.
Bestrating de Hoek, ‘t Steegien en ‘t Kerkpad
Dorpsbelang heeft verschillende keren overlegd met de gemeente over de slechte bestrating van de Hoek, ‘t Steegien en ‘t Kerkpad. Inmiddels heeft de gemeente het plan opgevat de riolering te vernieuwen en dan gelijk een gescheiden systeem aan te leggen, één voor regenwater en één voor de riolering. Met de nieuwe omgevingswet achter de hand, en de daaruit voortkomende verplichting voor participatie van de inwoners die het aangaat, heeft de gemeente Westerveld nu het plan een avond te organiseren in juni om het met de inwoners te bespreken en te luisteren naar wat zij zouden willen.
Emailadressen voor een digitale verspreiding van de nieuwsbrief
We willen stappen zetten voor het digitaliseren en het frequenter uitgeven van onze nieuwsbrief. Daarvoor hebben we uw email-adres nodig. Wij hebben er reeds meer dan 350 verzameld, maar dit is nog niet genoeg en hebben er nog meer dan 300 nodig. Dus een oproep aan jullie: geef je mailadres door aan info@dorpsbelangvledder.nl onder vermelding van je naam en adres.
Stichting Naobuur
Dankzij de inbreng van de vele vrijwilligers is 2023 een mooi jaar vol met reguliere en nieuwe activiteiten geweest. Het Repaircafé waar spullen die niet meer (goed) werken een tweede kans krijgen werd goed bezocht. Ook van de inloop op de maandag- en vrijdagochtend werd veelvuldig gebruik van gemaakt. In 2023 zijn wij op de 1e donderdagavond van de maand begonnen met het vertonen van films in de bibliotheek. Deze avonden waren een succes en werden door zo’n 30 tot 40 bezoekers per keer bezocht. In 2024 gaan wij daar mee door! Wij zijn gestart met een Groencafé op elke 4e donderdag van de maand. Deze biedt de mogelijkheid om mensen te ontmoeten die interesse hebben in ‘groen’ in brede zin en daarover meer te weten willen komen, bijv. via korte presentaties of een stukje film. Daarnaast is er gelegenheid om elkaar informeel te ontmoeten en ideeën, kennis en ervaring uit te wisselen. Natuurlijk komen ook groene (vrijwilligers)initiatieven in de brede omgeving van Vledder aan bod. Ook hiermee gaan we door in 2024. Samen met Dorpsbelang en de bibliotheek onderzoekt Naobuur de mogelijkheid om in het gebouw van de bibliotheek een Dagbesteding onder de verantwoordelijkheid van Dorpsbelang te realiseren. Ook wordt gelijktijdig onderzocht of de ruimte van Naobuur in de bibliotheek niet wat meer als een huiskamer kan worden ingericht. De ICT inloop is net als in voorgaande jaren weer goed bezocht en ook voor de maandelijkse presentaties over ICT was in 2023 weer goede belangstelling. Ook participeert Naobuur in het DOS project. De bedoeling van het DOS project is via domein overstijgende samenwerkingen de inwoners via een informatiepunt te helpen met vragen over welzijn, hulp- en zorgvragen. Een tweetal enthousiaste vrijwilligers zijn na de zomer van 2023 begonnen met het organiseren van lezingen en deze werden goed bezocht. Op initiatief van Naobuur hebben lokale kunstenaars in de ruimte van de bibliotheek regelmatig hun werken geëxposeerd. Al met al een mooi jaar met dank aan de vele vrijwilligers.
Bestuur Stichting Naobuur
Stichting Naobuurtbus
In 2023 reed de Naobuurtbus weer dagelijks de dagbestedingsritten voor deelnemers aan dagbesteding Frederikshuis en deze samenwerking verloopt altijd zeer prettig. De vrijwillige chauffeurs kennen op hun vaste dag de passagiers door en door- en dit geeft altijd een grote dosis vertrouwen. Ook de tussendoor-ritten naar ziekenhuizen, fysiotherapie of gewoon op bezoek bij een vriendin geven de nodige afwisseling naast de dagbestedingsritten. In 2023 hebben we ook de mogelijkheid gecreëerd in het weekend mensen die geen vervoer hebben, van a naar b te brengen. We vullen dan een hiaat in het OV op. Ook hebben we voor Coöp, Simonides drie weken het vervoer naar de Plus Diever verzorgd i.v.m. de verbouwing van de supermarkt in Vledder en zo’n 8o mensen uit Vledder vervoerd. Ons chauffeursteam bestaat inmiddels uit 17 vrijwilligers en is laatst met een vrouwelijke chauffeuse uitgebreid. Ook de 5 planners zijn prima in staat om de aanvragen te verwerken en af en toe ritten te combineren. In 2024 hopen we op dezelfde voet door te kunnen gaan.
Zoektocht naar initiatiefnemers deelauto
Er is een plan in wording om naar de mogelijkheden te kijken met deelauto’s te gaan werken in Vledder. Elektrische auto’s delen met je buurtgenoten is een slimme, sociale en duurzame manier om mobiel te zijn. Door het afsluiten van een MobiGo-abonnement kun je samen met elkaar gebruikmaken van een aantal 100% elektrische auto’s. Ze staan op vaste plekken bij je in de buurt. Je profiteert op deze wijze van de voordelen van alleen betalen voor het gebruik. Je hebt geen extra kosten voor opladen, onderhoud of verzekering. en jouw ritten. Dorpsbelang heeft gekeken naar de succesverhalen en naar de verhalen over dorpen waar het volledig is mislukt. We zijn dus nu op zoek naar enkele inwoners die die kar willen gaan trekken.
Meld je aan bij dorpsbelang: info@dorpsbelangvledder.nl
Dorpshuisfunctie
We zijn volop in gesprek met de beheerstichting van de Tippe, met de uitbaters van de Tippe, met de gemeente en met de klankbordgroep Masterplan. De sfeer is positief. Ook de gemeente vindt dat het nu wel eens tijd wordt en wil daar haar medewerking aan verlenen.