Nieuwsbrief December 2024
De nieuwsbrief staat weer vol met informatie over het wel en wee van Vledder en over de ontwikkelingen in ons dorp. U kunt in deze nieuwsbrief lezen, dat er belangrijk werk in ons mooie dorp door veel vrijwilligers wordt verzet.
Gezocht !!! Wij als bestuur kunnen het niet alleen……
Wilt u ook meedenken en meehelpen aan de diverse projecten en werkgroepen in ons dorp? U kunt zich aanmelden via onze mail: info@dorpsbelangvledder.nl
Graag gaan we dan met u in gesprek wat u voor ons kunt betekenen.
Nog géén lid van Dorpsbelang Vledder?
De contributie bedraagt € 7,50 per jaar.
Aanmelden als lid kan via de website.
Bestrating De Hoek, ’t Steegien en ’t Kerkpad
In de vorige nieuwsbrief stond vermeld dat de gemeente in juni een avond zou gaan organiseren om de aanwonenden en belangstellenden te informeren over de bestratingsplannen in De Hoek etc. Ondanks de toezeggingen van de gemeente heeft deze avond niet plaatsgevonden en zijn de bewoners niet betrokken bij de planvorming. Op 13 november heeft er een inloopavond plaatsgevonden waarbij het mogelijk was nadere uitleg te krijgen over de technische aangelegenheden rondom de uitvoering van de werkzaamheden, die de week erop zal starten.
Wij hebben de gemeente en de verantwoordelijke wethouder erop geattendeerd dat men t.a.v. de bestratingsplannen een schakel heeft overgeslagen. Zonder het toegezegde overleg m.b.t. inspraak en participatie mogelijkheden wordt nu gestart met de uitvoering van de bestratingswerkzaamheden.
Wij als Dorpsbelang Vledder hebben de gemeente in juli 2023 al duidelijk gemaakt dat het onze voorkeur heeft om de karakteristieke, authentieke karakter van de drie straten, De Hoek, ’t Steegien en ’t Kerkpad, te behouden door hier bij de herbestrating gebruik te maken van de huidige oude waaltjes. Nu, in november 2024, blijkt dat dit alleen geldt voor De Hoek. De herbestrating van ’t Steegien zal plaatsvinden met betonklinkers en aan ’t Kerkpad blijft de bestrating zoals het nu is. Deze laatste straat is echter ook slecht en wordt veelvuldig gebruikt door de ouderen vanuit ‘de Borgstee’ om in de Dorpsstraat te komen. De werkzaamheden van de rioolreconstructie, het elektriciteitsnetwerk en de herbestrating zullen volgens planning in juni 2025 gereed zijn.
Visie voorzieningen Vledder
In de raadsvergaderingen van de gemeente Westerveld in november 2024 zijn de kaders om een plan uit te werken voor het realiseren van de voorzieningen in Vledder behandeld. Het gaat hierbij om:
• De herinrichting van het Lesturgeonplein tot Ontmoetingsplein;
• Het creëren van een dorpshuisfunctie;
• De Sporthal ‘De Spronk’/beweegcentrum;
• Renovatie/nieuwbouw van obs De Hoekstee;
• De functie van de bibliotheek.
De gemeente heeft een onderzoek gedaan naar de financiële- en ruimtelijke haalbaarheid van de opgaven in Vledder. In dit haalbaarheidsonderzoek worden een viertal scenario’s genoemd die zullen worden voorgelegd via een participatie traject aan onze inwoners. Begin 2025 zal met het participatietraject met inwoners en organisaties in Vledder worden gestart. Dit participatietraject vindt zowel via fysieke bijeenkomsten als digitaal plaats. Om de inwoners zo optimaal mogelijk bij het project te betrekken zullen huis-aan huis enquêteformulieren worden verstrekt, die ook naderhand weer zullen worden opgehaald. Belangrijk is dat de wensen t.a.v. de keuze van de aan te pakken voorzieningen met een representatief deel van de inwoners wordt uitgevoerd of te wel dat er een goede afspiegeling is van het dorp.
Het participatietraject bestaat uit het adviseren over de keuzes betreffende het realiseren van de vijf voorzieningen, het meedenken in de uitwerking, het aangeven van prioritering en fasering van de onderdelen en meedenken in mogelijkheden tot het verwerven van andere financieringsmogelijkheden. Het doel is om pas na het participatietraject te komen tot een goed onderbouwd besluit over wat we wel en niet gaan doen in Vledder.
Bij de vaststelling van de kaders voor het totaalplan visie Vledder wordt uitgegaan dat er vanaf 2027 voor de financiering maximaal € 300.000,– beschikbaar is voor de kapitaallasten. Bij de behandeling van de Kadernota 2025 moeten door de gemeenteraad de financiële middelen definitief beschikbaar gesteld worden.
Gesprek college
Op woensdagavond 13 november heeft het bestuur van Dorpsbelang Vledder gesproken met het voltallige college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerveld.
We zijn begonnen met een rondleiding door het achterste gedeelte van De Tippe, zodat ons college kon zien dat dit op dit moment niet geschikt is als dorpshuis en zeer gedateerd is. Het ziet er nu meer uit als opslagruimte. Het College was blij verrast bij het zien van het daktheater. Deze wordt echter nu veel te weinig gebruikt. Hierna hebben we de agenda afgewerkt met o.a. de volgende onderwerpen:
– Samenwerking Dorpsbelang Vledder met bestuur en medewerkers gemeente
Westerveld en een betere communicatie;
– Ontwikkelingen masterplan visie Vledder;
– Woningbouw Vledder- Noord;
– Domein overstijgend samenwerken (DOS);
– Gaswinningslocatie;
– Burgerparticipatie.
Over en weer hebben we onze standpunten uitgewisseld.
Het was een vruchtbare avond, hetgeen zeker zal worden herhaald.
Deelauto Vledder
In de nieuwsbrief van april 2024 is vermeld dat we op zoek zijn naar inwoners die mee willen denken of het haalbaar is een deelauto te stationeren in Vledder.
We zitten momenteel in de verkennende fase. We winnen informatie in bij dorpen in de omgeving die hiermee bezig zijn of het zelfs al hebben gerealiseerd. We hebben contact met diverse aanbieders gezocht. De volgende stap is met de gemeente hierover in gesprek te gaan om te horen hoe zij dit project kunnen ondersteunen.
Vervolgens valt of staat het realiseren van een deelauto natuurlijk met het aantal dorps-bewoners die hieraan wil deelnemen. Ga alvast eens nadenken of het wat voor jou kan zijn. Meld je aan bij dorpsbelang: info@dorpsbelangvledder.nl
Gaswinning Vermilion energy
In onze nieuwsbrief van april 2024 hebben we de voorgenomen gaswinning in en om Vledder van het Canadese Vermilion Energy Netherlands B.V. aangekondigd. We kunnen u nu het volgende melden:
Vermillion heeft een zgn. concessie (overeenkomst/vergunning) om naar aardgas te boren in onze regio, maar daarmee ook de verplichting om naar aardgas te boren. Hier hebben we mee te dealen als gemeenschap, maar ook als gemeenten Westerveld/Weststellingwerf, waterschappen Drenthe/Friesland en provincies Drenthe/Friesland.
Vermilion heeft een zevental mogelijke locaties voor aardgaswinning in de omgeving Vledder/Vledderveen in kaart gebracht. De voorkeurslocatie bevindt zich net buiten de bebouwde kom van Vledder, halverwege Vledderveen. Dit gasveld strekt zich uit tot aan Noordwolde en wordt in termen van Vermillion als een klein gasveld genoemd.
Dorpsbelang Vledder heeft gezamenlijk met de direct omliggende dorpen de afgelopen tijd regelmatig bijeenkomsten van Vermilion bijgewoond en gaan in overleg over eventueel te nemen stappen.
Ook maken we ons zorgen over alle voorbereidingen en uitvoering van proefboringen (2) die veel verkeers-, geluid- en licht overlast gaan veroorzaken. De gemeente deelt deze zorg. Dorpsbelang Vledder zal begin 2025 een voorlichtingsbijeenkomst voor bewoners gaan organiseren. We houden u op de hoogte.
Naobuur
De vertoonde filmavonden de 1e donderdagavond van de maand zijn een succes gebleken. Er zijn telkens 30 tot 40 bezoekers en de films worden gewaardeerd. We gaan dan ook zeker in 2025 met deze filmavonden door!
Ook de nieuwe activiteit het Groencafé welke elke 4e donderdagavond gehouden wordt gewaardeerd. Het Groencafé biedt de mogelijkheid om mensen te ontmoeten die interesse hebben in ’groen’ in brede zin en daarover meer te weten willen komen, bijv. via korte presentaties of een stukje film. Daarnaast is er gelegenheid om elkaar informeel te ontmoeten en ideeën, kennis en ervaring uit te wisselen.
Naobuur participeert in het zogenaamde DOS-project. DOS wil laten zien dat er meer gebruik gemaakt kan worden van inzet van inwoners (informele zorg). De ondersteuning en zorg voor inwoners moet beter gaan passen bij de wensen van de inwoners zodat er aantoonbaar minder zorg nodig is voor deze inwoners. Om dit te bereiken moeten de afspraken tussen financiering Wmo, Zvw en Wlz anders georganiseerd worden.
Een van de uitkomsten van het DOS-project is het beginnen van de functie van Dorpsondersteuner per 1 oktober, door Bernadette Waninge. Naobuur zoekt ook vrijwilligers die op aangeven van onze dorpsondersteuner, Bernadette, extra aandacht aan inwoners kunnen geven en ze desgewenst ook kunnen informeren en/of voorlichten. Wanneer het je wat lijkt om voor mensen iets te kunnen betekenen en je hebt wat tijd over, bel ons.
Ook zoeken we vrijwilligers die bij activiteiten en soms vergaderingen koffie en thee kunnen verzorgen en het leuk vinden om te zorgen voor wat gezelligheid bij onze activiteiten. Je wordt dan per maand op basis van beschikbaarheid ingeroosterd. Tenslotte zoeken we een actief bestuurslid omdat de activiteiten groeiende zijn en er daarom behoefte is aan versterking van het bestuur. Wil je je inzetten, meedenken en meebeslissen en heb je wat tijd over? Laat het ons weten.
Vanuit de Werkgroep Wonen:
2e fase Vledder-Noord
De werkgroep wonen heeft zich na de zomervakantie ingespannen om de invulling van de 2e fase van Vledder-Noord te laten aansluiten bij de input die de inwoners van Vledder hebben meegegeven in de buurtgesprekken m.b.t. de door hun gewenste woningvoorraad.
Ook hebben we ons gebaseerd op recente gegevens uit de Woon/zorg visie en de demografische ontwikkeling van het dorp. Er is een behoefte geconstateerd naar kleinere en betaalbare woningen voor zowel ouderen als jongeren.
Het uitwerkingsplan wat door de gemeente ter inzage is gelegd sloot niet aan bij de demografische ontwikkeling en de woonwensen van het dorp. We hebben dan ook een zienswijze ingediend om de visie van Dorpsbelang bij de gemeente Westerveld onder de aandacht te brengen. Daarna hebben we verschillende gesprekken gevoerd met de gemeente Westerveld en mochten we een alternatief plan aanleveren.
Vervolgens is op 13 november in een inloopbijeenkomst het definitieve plan gepresenteerd.
Aanmelden voor geïnteresseerden van een
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
In het definitieve plan Vledder Noord 2e fase staan 8 kleinere woningen ingetekend. Dorpsbelang wil net als in fase 1 deze gaan realiseren met behulp van een CPO. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat de kavels aan inwoners van Vledder worden verkocht. Dit kunnen woningen worden voor starters of voor ouderen, of wellicht een mix daarvan. Daarnaast gaan we onderzoeken of de rest van de woningen (2-onder-1 kap en vrijstaande) ook in een collectief gebouwd kunnen worden. Kortom heb je interesse of ken je iemand die interesse heeft? Wees er snel bij en meld je aan bij Dorpsbelang Vledder, via ons emailadres: info@dorpsbelangvledder.nl
Bouw 12 levensloopbestendige woningen/
aanleunwoningen naast de Borgstee
Actium gaat 12 levensloopbestendige huurwoningen bouwen naast de Borgstee. Na de vorige ledenvergadering hebben we geïnventariseerd wie belangstelling heeft voor een dergelijke woning. Inmiddels hebben zich 32 inwoners aangemeld.
Met Actium zijn we in gesprek gegaan over de wensen van Dorpsbelang m.b.t. de toewijzing van deze woningen. We hebben meegeven dat Dorpsbelang het belangrijk vindt dat deze woningen zorggeschikt zijn en worden toegewezen aan inwoners met een zorgvraag. De locatie is immers gelegen dicht naast de zorginfrastructuur van de Borgstee.
Actium heeft toegezegd 6 van de 12 woningen te verhuren aan NNCZ zodat hier inwoners met een zorgvraag komen te wonen. Dorpsbelang wil graag deze afspraak maken met Actium voor alle 12 woningen. Deze afspraak is nog in onderhandeling.
Website Stichting Wij(s) met Wolven
De stichting Wij(s) met Wolven is opgericht door een groep bezorgde dierhouders uit de omgeving van het Drents Friese Wold. De stichting wil een platform zijn voor alle bezorgde burgers en geïnteresseerden met betrekking tot de komst en vestiging van de wolf in Nederland. Zie voor meer informatie: www.wijsmetwolven.nl
De Borgstee
Sinds de opening van de Borgstee in maart 2021 is er voortdurend sprake van een volledige bezetting en lukt het ons in veel gevallen voorrang te geven aan mensen uit Vledder en omstreken die over een zorgindicatie beschikken. Naast intensieve zorgverlening in de 16 zorgappartementen kunnen dorpsgenoten ook terecht voor zogenaamde Eerstelijnszorg als de huisarts dat noodzakelijk acht. We beschikken over 3 appartementen voor tijdelijke opvang. In een aantal gevallen is er ook tijdelijk onderdak geboden in situaties waarin de mantelzorger er even een weekje tussen uit wou of met vakantie ging. Kortom, in de Borgstee staan de hulpverleners klaar om hulp te bieden waar dat nodig is. De thuiszorg vanuit de Borgstee breidt zich ook steeds meer uit en biedt het als extra service de mogelijkheid om op indicatie mee te eten in De Borgstee.
Beleid van de overheid leidt ertoe dat zorgverzekeraars en in hun kielzog het zorgindicatieorgaan steeds meer aansturen op het langer dan voorheen thuis bieden van de geïndiceerde intensieve zorg. Slechts in het geval de intensieve thuiszorg in de thuissituatie niet meer verantwoord is kiest de zorgverzekeraar nog voor een indicatie “Zorg met verblijf”. Dit is in feite de indicatie die vroeger werd afgegeven voor een opname in een verpleeghuis.
De Borgstee is geen verpleeghuis maar een zorgcentrum waar zowel mensen met een indicatie “Zorg met Verblijf” als ook mensen met een indicatie voor intensieve thuiszorg, het zogenaamde “Volledig pakket Thuis” (VPT) terecht kunnen. Kortom De Borgstee staat open voor iedereen die baat heeft bij de 24-uurszorg die er geboden wordt. De Borgstee staat voor maatvoering in de zorgverlening en streeft ernaar voor allen een waardevolle dag te creëren. Dat lukt mede dankzij de inzet van vrijwilligers.
Met het project “Omkiek’n naor elkoar” staat de Borgstee ook open voor inwoners met een lichamelijke of psychische kwetsbaarheid die zich dreigen terug te trekken achter de voordeur van hun woning. In dit project is een mix ontstaan van bewoners en inwoners van Vledder die via de thuiszorg in beeld komen en uitgenodigd worden voor deelname.
Voor aanmelding voor huisvesting en zorgverlening kun je terecht bij Klantadvies NNCZ (tel. 0800 706) Ook kun je per mail contact met hen opnemen via mailadres: klantadvies@nncs.nl Voor vragen over een kortdurende opname kun je ook rechtstreeks bij klantadvies NNCZ terecht.
Als je graag een persoonlijk gesprek wilt met de coördinerend wijkverpleegkundige van De Borgstee dan kun je haar op maandagochtend ontmoeten in Naobuur en desgewenst ook in de Borgstee. Carolien Meloni is bereikbaar op nummer 06-82312015 en haar mailadres is carolien.meloni@nncz.nl
Mocht je als vrijwilliger ook een steentje willen bijdragen aan het creëren van waardevolle activiteiten in het welzijn voor de mensen in de Borgstee dan ben je van harte welkom en kun je contact opnemen met yvonnevmourik@gmail.com